Prosjekter

Prosjektene på gården

Reppe Andelslandbruk

I et andelslandbruk dyrker man i felleskap, og følger maten helt fra såing til høsting. Man betaler for en andel og forplikter seg til å arbeide litt i åkeren gjennom sesongen. Belønningen er fantastiske lokalproduserte grønnsaker og et godt sosialt miljø for voksne og barn.

Skolehagen

Barn og unge har en helt naturlig interesse for det som vokser og gror. Vi prøver å legge til rette for at barn kan komme ut i åkeren og se hvordan maten blir til samtidig som de lærer om norsk matproduksjon. Vi har både faste avtaler og mulighet for dagsbesøk.

Dype Røtter

Du kan kjøpe lokalproduserte grønnsaker fra gården eller spise varm lunsj i kafeen på gården. Det er integreringsorganisasjonen Dype Røtter som har ansvaret for drift av kafe og salg av grønnsakskasser. Gjennom samarbeid med Trondheim Kommune og NAV tilrettelegger de for at flyktninger kan ha språktrening og arbeidspraksis med mål om å bli integrert i norsk arbeidsliv.

Skolehagen

Vi har siden overtagelse av gården i 2017 hatt besøk av mange barn i potetåkeren. Det er en inspirerende når barna kommer ut i åkeren og undrer seg over det som skjer når frøet spirer og blir til en plante som ligner noe de kjøper i butikken. Vi hadde et ønske om å formalisere besøkene slik at vi kan gjøre mer av det vi liker aller best i matproduksjonen vår. I 2021 ble det inngått avtale med Vikåsen skole om at 5-trinn skulle få delta i hele prosessen fra jord til bord. Vi arrangerte både sådag, plantedag, ugressluking og høsting av grønnsaker til bruk i mat- og helseundervisning på skolen. Til å gjennomføre prosjektet fikk vi økonomisk hjelp av Trøndelag fylkeskommune og Sparebank 1 SMN sitt samfunnsutbytte-fond. 

Dere har mulighet for deltakelse i skolehagen

Prosjektet ble en suksess og vi fortsetter og utvider i 2022. VI får med noen flere skoler i hovedprosjektet som kjøres med 5-trinn på våren og med høsting når elevene blir 6-trinn og skal ha mat- og helsefaget. Vi forsøker å forankre opplegget slik at det blir relevant opp mot skolens fagplaner.

Videre vil vi også tilby klasse/trinn-pakker hvor skoler i Trondheim kan komme med elever på høstedag og få omvisning i grønnsaksåkeren og kornmøllen, høste rotgrønnsaker og koke grønnsakssuppe på det vi har funnet i åkeren. Kanskje blir det mulighet for smaksprøver fra drivhuset også. Det vil være et fleksibelt opplegg som kan passe alle aldersgrupper fra 1 til 7-trinn. Det finnes uteområder med grillhus og bålpanne. Her anretter vi maten og koker suppe sammen med dere. Vi legger til rette med skjærefjøler, kniver, kjele og ved til bålpannen.

Prisen for et klassebesøk vil være fra 2000-3500,- avhengig av opplegg og størrelse på gruppen.

Reppe Andelslandbruk

I et andelslandbruk dyrker man i felleskap. Andelslandbruket er et samvirke som har tilhold på gården. De har et styre som bestemmer hvordan andelslandbruket skal driftes og utvikles. Hvert år vedtar vi i fellesskap en dyrkingsplan for inneværende år. Voksne og barn som er med i andelslandbruket får muligheten til å følge maten hele veien fra frø til ferdiglagd mat. Vi har som mål supplere eller erstatte behovet for å kjøpe grønnsaker i vekstsesongen. Videre vil vi gjerne bidra til kunnskap ved å holde kurs om både dyrking, konservering og foredling av mat.

Årshjul
  • Vi vedtar dyrkingsplan i februar. Her ønsker vi også nye andelshavere velkommen. Gartnergruppen går igang med kommende sesong og starter planteoppal.
  • April er måneden hvor vi for alvor starter arbeidet ute. Jordet må klargjøres. Bed må opparbeides. Småplanter må sås. Det er alltid masse små jobber før årets sesong som skal utføres.
  • I mai setter vi potet, løk og sår det som kan direktesås. Det plantes i drivhus og de første plantene kommer ut i slutten av måneden. Våren kommer for alvor og vi kan kose oss sammen på åkeren.
  • I starten på Juni må alle planter ut, vi har over 40 forskjellige grønnsaker på åkeren.
  • Juli er en kamp for å holde ugresset i sjakk. Hvis vi gjør en god jobb kan alle ta en velfortjent ferie. Vi kan høste hvitløk, de første urtene og salater i åkeren.
  • I august er alle tilbake fra ferie og naturen har jobbet for oss. Nå bugner det i åkeren og mange nye grønnsaker er klare for høsting.
  • Høstesesongen varer frem til slutten av oktober hvor alt må opp av jorda. Noe rotgrønnsaker og potet legges på lager og er tilgjengelig for andelshaverne så lenge lageret rekker utover vinteren.

Dype Røtter

Integreringsprosjektet tar hvert år imot 20-25 flyktninger i arbeidsforberedende praksis. Flyktningene kommer primært hit for å lære språk, og de fleste vi har på gården har svært lavt utdanningsnivå fra hjemlandet. Hovedtyngden av flyktninger deltar i grønnsaksproduksjon og klargjøring av grønnsaker for salg. Et prosjekt som gir mulighet for mye formell og uformell samtale samt individuell tilpasning. Prosjektet har videre et begrenset antall praksisplasseringer i gårdsbutikk og kafeen hvor vi legger noe av fokuset på å forberede til arbeid i mat- og serveringsbransjen.

Et sosialt entreprenørskap

Lokalproduserte grønnsaker er en fantastisk opplevelse for alle som er glade i mat. Vi hadde et ønske om å gi flere mulighet til å ta del i matproduktene uten at de trengte å være andelshavere som deltar gjennom hele sesongen. Vi var heldige som fikk Andy Ross inn på gården. Han er prosjektleder for og tok ansvar for utvikling av den frivillige organisasjonen Dype Røtter.

Organisasjonen er et sosialt entreprenørskap og tar sikte på å hjelpe flyktninger med å utvikle språk- og kulturforståelse slik at de blir klare for jobb i norsk arbeidsliv. Samtidig prøver vi å gjøre organisasjonen mindre avhengig av støtteordninger ved å tilby produkter for salg.

Det er Dype Røtter som har ansvar for å drifte kafeen og gårdsbutikken på Reppe Søndre.